Leczenie i profilaktyka osteoporozy w głównej mierze zależy również od diety. Warunkiem właściwej mineralizacji kośćca oraz utrzymania optymalnej masy kostnej jest odpowiednia podaż wapnia.
Wapń jest najważniejszym składnikiem mineralnym kości. Odpowiada za jej twardość i wytrzymałość. Jednocześnie wapń mikroelementem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania praktycznie wszystkich układów i narządów człowieka, jest również czynnikiem biorącym udział w procesie krzepnięcia krwi oraz stymuluje mechanizmy obronne organizmu.
Dzienne zapotrzebowanie na wapń jest wartością indywidualną i zależy przede wszystkim od wieku i płci.
WIEK |
DOBOWE ZAPOTRZEBOWANIE NA WAPŃ |
mężczyźni 25-65 lat mężczyźni powyżej 65 roku życia kobiety 25-50 lat kobiety powyżej 50 roku życia kobiety w ciąży, matki karmiące |
1000 mg 1500 mg 1000 mg 1500 mg 1500 – 2000 mg |
Główny źródłem wapnia w diecie powinny być produkty spozywcze, a zwłaszcza mleko i jego przetwory. mleko można eliminować z diety osób, które źle je tolerują ze względu na zawartość laktozy i zastąpić je fermentowanymi napojami mlecznymi (jogurt, kefir, mleko ukwaszone).
Dla osób uczulonych na białko mleka krowiego najlepszym rozwiązanie na dostarczenie wapnia w pożywieniu jest spożywanie mleka koziego i jego przetworów.
Zawartość wapnia w różnych produktach spożywczych
PRODUKT |
ILOŚĆ |
ZAWARTOŚĆ WAPNIA |
masło |
1 łyżeczka |
2 mg |
pieczywo tostowe |
1 kromka |
10 mg |
pieczywo jasne |
1 kromka |
10 mg |
kiełbasa |
4 plasterki |
10 mg |
sok pomarańczowy |
1 szklanka |
20 mg |
pieczywo pełnoziarniste |
1 kromka |
23 mg |
jajo kurze |
1 sztuka |
25 mg |
pomidor |
1 sztuka |
25 mg |
pączek |
1 sztuka |
25 mg |
marchew |
100 g |
50 mg |
migdały |
12 sztuk |
62 mg |
płatki owsiane |
2 czubate łyżki |
80 mg |
ser camembert |
porcja 40 g |
94 mg |
ser twarogowy |
1/2 kostki |
105 mg |
fasola |
100 g |
130 mg |
ser feta |
porcja 40 g |
144 mg |
kapusta włoska |
100 g |
150 mg |
mleko sojowe |
1 szklanka |
180 mg |
jogurt |
kubeczek 150 g |
230 mg |
mleko |
1 szklanka |
240 mg |
kakao |
1 szklanka |
300 mg |
ser parmezan |
porcja 30 g |
308 mg |
ser edamski |
porcja 40 g |
318 mg |
sardynki w oleju
|
100 g
|
500 mg
|
CZYNNIKI ZMNIEJSZAJĄCE WCHŁANIANIE WAPNIA
Niektóre warzywa (szpinak, szczaw, rabarbar, buraki, rzodkiewki), owoce i używki (kawa, herbata, kwaśne wino) są źródłem szczawianów, które w przewodzie pokarmowym wiążą wapń, utrudniając jego wchłanianie. Wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego utrudniają oraz nasilają procesy odwapniania kości również fosforany (ich źródłem są: wędliny, gotowe potrawy, np. zupy w proszku, rodukty typu fast food oraz napoje typu cola).