Bioimpedancja elektryczna (BIA - Bioelectrical Impedance Analysis) to metoda analizy składu ciała, w której używa się prądu. W badaniu tym wykorzystuje się fakt, że poszczególne tkanki organizmu zawierają mniej lub więcej wody i w związku z tym w różnym stopniu przewodzą elektryczność. W czasie badania mierzona jest ilość tkanki mięśniowej, tłuszczowej, tkanki wisceralnej (brzusznej), całkowita zawartość wody w organizmie, masa kości, dobowe zapotrzebowanie na energię (w kcal lub kJ), wiek metaboliczny i oczywiście waga ciała.
Jak przygotować się do badania?
Analizę składu masy ciała wykonuje się:
- boso, bez rajstop i skarpet, dłonie i stopy bez kremu czy balsamu,
- na czczo lub min. 2-3 godziny po posiłku,
- nie spożywaj alkoholu dzień przed badaniem,
- po wypróżnieniu się,
- nie bezpośrednio po wysiłku fizycznym,
- zdejmij metalowe przedmioty np. biżuterię, zegarek
Przeciwwskazania do badania
Analiza składu ciała nie może być wykonana u osób:
- z wszczepionym rozrusznikiem serca,
- z wszczepionymi urządzeniami elektrycznymi w jamie brzusznej typu „Ability”,
- z wszczepionymi metalowymi implantami.
- nie zaleca się przeprowadzania analizy składu ciała u kobiet podczas miesiączki, u kobiet w ciąży oraz u dzieci, które nie ukończyły 3 roku życia.
Co należy wiedzieć o analizatorze?
Analizator umożliwia poznanie m.in. takich parametrów jak:
- Masę ciała
- Masę mięśni szkieletowych
- Całkowitą objętość wody w organizmie
- Wskaźnik masy ciała (BMI)
- Wskaźnik talia-biodra (WHR)
- Procentową zawartość tkanki tłuszczowej (PBF)
- Podstawową przemianę materii (BMR)
- Kontrolę tkanki tłuszczowej
- Kontrolę mięśni
- Kontrolę masy ciała
- Segmentalną analizę tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej (prawe i lewe ramię, prawa i lewa noga, tułowie)
- Ilość białka i substancji mineralnych
- Ocenę otyłości
- Ocenę odżywienia
Przykładowy wydruk Analizy składu ciała
Dowiedz się więcej :
tel. 77 544 41 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.